Birkerød Kammermusikforening

Program for sæsonen 2004 - 2005

Torsdag, den 23. september 2004 kl. 20


Wieska og Hubert Szymczynski


Klik på billedet for at komme til Wieska og Hubert Szymczynskis hjemmeside


Johan Helmich Roman: Assagio nr. 6, h-mol
Johann Sebastian Bach: Chaconne af Partita, d-mol
Astor Piazzolla : Le Grand Tango
Pablo de Sarasate: Carmen Fantasy

Wieska og Hubert Szymczynski kommer fra Polen og er begge uddannet i Poznan. Wieska er kammermusiker og har været koncertmester i forskellige orkestre. Hubert er jazzpianist og trombonist. Når de to spiller sammen, sker der noget nyt. Wieska spiller sin klassiske musik med elegance, mens Hubert improviserer og ”jazzer” de klassiske værker op, så der opstår noget ganske overraskende og utroligt spændende.

Onsdag den 6. oktober 2004 kl. 20


Susanne Elmark, Bo Nandfred og Henrik Metz
 
 

Susanne Elmark

 

Bo Nandfred

Foto: Mogens Frederiksen

Henrik Metz

Hugo Wolf: Italienisches Liederbuch

Susanne Elmark har taget diplomeksamen fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun er en efterspurgt solist i kor- og orkestersammenhænge. Hun har bl. a. sunget i Mozarts Requiem og i Händels Messias. Desuden har hun medvirket i musicals og operetter. Det samme har Bo Nandfred, som ligeledes er uddannet i sang fra DKDM. Han er nu fastansat på Det Kongelige Teater i operakoret. Pianisten Henrik Metz er en alsidig musiker, som har medvirket til kirkekoncerter og kammerkoncerter på klaver, orgel og cembalo.

Tirsdag den 26. oktober 2004 kl. 20


Gefion StrygetrioJon Gjesme (violin)
Gert-Inge Andersson (bratsch)
Henrik Brendstrup (cello)

Ernst V. Dohnanyi: Trio, opus 10
Anders Koppel: Trio
Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento, Köchel 563

Gefion Strygetrio består af Jon Gjesme, Gert-Inge Andersson og Henrik Brendstrup. De er tre fremtrædende musikere fra den yngre generation, der er gået sammen for at formidle nogle af kammermusikkens skønneste værker. De har hver for sig spillet med symfoniorkestre både herhjemme og i udlandet og modtaget adskillige priser.

Mandag den 6. december 2004 kl. 20


Storstrøms Kammerensemble


Klik på billedet for at komme til Storstrøms Kammerensembles hjemmeside

Svend Melbye (fløjte)
Mette Franck (harpe)
Søren Elbæk (violin)
Piotr Zelazny (bratsch)

Jaques Ibert: 2 interludes
Camille Saint-Säens: Fantasi for violin og harpe, opus 124
Ludwig van Beethoven: Serenade for fløjte, violin og harpe, opus 25
William Mathis: Zodiac Trio, opus 70

Storstrøms Kammerensemble blev etableret i 1991 og har hjemsted i godset Fuglsangs hovedbygning. Ensemblets grundstamme er en gruppe bestående af 9 musikere. Ensemblets omfattende koncertaktiviteter er primært centreret om Storstrøms Amt. Der gæsteoptrædes jævnligt i DR, på Det Kongelige Teater etc. Desuden har ensemblet foretaget turneer til mange lande både i og udenfor Europa.

Søndag den 9. januar 2005 kl. 16


Nytårskoncert (ekstra)


Klik på billedet for at komme til LTSO's hjemmeside

Lyngby-Tårbæk Symfoniorkester
Dirigent: René Bjerregaard Nielsen
Solister: Trine Vestergaard (sopran) og Kasper Thaarup (trombone)

Festlig nytårsmusik med opera- og operettetoner
Forsalg af nummererede pladser
Entré: 150 kr., medlemmer 100 kr.

Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester spiller igen i denne sæson ved den traditionelle nytårskoncert. Repertoiret er som sædvanlig festlig nytårsmusik.

Onsdag den 26. januar 2005 kl. 20


Baroque Fever


Klik på billedet for at komme til Baroque Fevers hjemmeside

Peter Spissky (violin)
Bjarte Eike (violin)
Thomas Pitt (cello)
Allan Rasmussen (cembalo)

A.Corelli (1653-1713): Triosonate i G-dur op.1 nr.9
Henry Purcell (1659-1685): Triosonate i d-moll
A.Corelli: Triosonate i G-dur op.4 nr.10
G. Ph. Telemann (1681-1767): Triosonate nr.5 i g-moll fra "de Corelliserende"
A.Corelli: Triosonate i d-moll op.3 nr.5
A.Corelli: Triosonate i A-dur op.3 nr.12
H.Purcell: Triosonate i g-moll
Antonio Vivaldi (1678-1741): "La Follia"-variasjoner op.1 nr.12

Baroque Fever karakteriseres som et svingende, ekstravagant, underholdende og febrilsk ensemble, der udforsker nye måder i fremførelsen af italiensk barokmusik. Det, som er vigtigst for musikerne, er nå ind til det begreb, de kalder ”The Italian Fever”, således at de formår at genskabe den gamle musik på en måde, så den griber og fascinerer et moderne publikum.

Torsdag den 10. februar 2005 kl. 20


Paizo Kvartetten
Mikkel Futtrup (violin)
Kristine Futtrup (violin)
Magda Stevensson (bratsch)
Toke Møldrup (cello)

Franz Schubert (1797-1828): Strygekvartet i G-dur D887
Sergej Prokofiev (1891-1953): Strygekvartet nr. 2, F-dur, opus 92

Paizo Kvartetten blev dannet i 1999 på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Den modtog i de følgende år undervisning af professor Tim Frederiksen og senere hos Alban Berg Kvartetten. Desuden har den deltaget i masterclasses med Amadeus Kvartetten og György Kurtág. Kvartetten har udviklet sig til et ensemble af højeste standard, hvilket har givet belønning i form af flere priser, bl.a. 1. prisen og Publikumsprisen ved Trondhjems Internationale Kammermusikkonkurrence i 2000.

Tirsdag den 1. marts 2005 kl. 20


Vilde Frang og Jens Elvekjær
 


Vilde Frang (violin)


Jens Elvekjær (klaver)

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonate, B-dur, Köchel 378
Franz Schubert: Duo, A-dur
Sergej Prokofiev: Sonate nr.2, d-mol

Vilde Frang, født i Oslo i 1986, er en meget talentfuld violinist, som begyndte at spille violin efter Suzuki-metoden allerede som 4-årig. Hun har spillet som solist med flere symfoniorkestre, siden hun var 13 år. Hun har været elev på Barratt Due Instituttet i Oslo fra 1993 til 2002. Jens Elvekjær har en omfattende koncertvirksomhed både i Danmark og i udlandet som solist og som kammermusiker.

Mandag den 14. marts 2005 kl. 20


Blæserkvintetten Carion


Klik på billedet for at komme til Carions hjemmeside

Ulla Bergstedt (fløjte)
Niels Dittmann (obo)
Morten K. Jota (klarinet)
David M.A.P. Palmquist (horn)
Niels Anders Vedsten Larsen (fagot)

Ligeti, György (f. 1923): Sechs Bagatellen für Bläserquintett (1953)
Jersild, Jørgen (1913-2004): At spille i skoven (1947)
Ibert, Jacques (1890-1962): trois pièces brèves (1930)
Bach, Johann Sebastian (1685-1750) / Mordechai Rechtman arr.: Concerto No. 2 efter Vivaldi
Françaix, Jean (1912-97): Quintette No. 1 (1948)

Carion Kvintetten er en blæserkvintet, der har spillet sammen siden 1997. Dens repertoire tager udgangspunkt i det 19. og 20. århundredes musik, men ensemblet samarbejder også med nulevende komponister. Carion har optrådt flere gange på fjernsyn og har høstet mange anmelderroser, senest i februar 2004, da den vandt 2. prisen i DR’s Kammermusikkonkurrence.

Ordinær generalforsamling
Onsdag, den 30. marts 2005 kl. 19:30
i Byrådssalen ved Birkerød BibliotekDagsorden

1. Valg af dirigent.

2. Formandens beretning.

3. Forelæggelse af det reviderede regnskab.

4. Fastsættelse af kontingent.

5. Behandling af indkomne forslag.
Forslag, der ønskes behandlet, skal - i skriftlig form - være bestyrelsen i hænde senest 8 dage før generalforsamlingens afholdelse.
6. Valg.

7. Eventuelt.

Formandens beretning:

Formandens beretning:
Ved sæsonens begyndelse var foreningen netop fyldt 40 år. Som det har været tilfældet i de seneste år rummede programmet 8 ordinære koncerter og derudover nytårskoncerten, som afholdes i et samarbejde med Mantziusgården.

Sæsonen åbnede med en koncert lidt ud over det sædvanlige, nemlig med Wieska Szymczymski på violin og hendes mand Hubert på klaver. Vi fik dels en meget seriøs afdeling med soloviolin, dels en del, hvor violin og klaver forenedes i jazzede rytmer. Det var en koncert, som nok delte tilhørerne - nogle var vildt begejstrede, mens andre ikke var det.

Den næste koncert, med Susanne Elmark, Bo Nandfred og deres pianist Henrik Metz og værket "Italienisches Liederbuch", havde været meget længe i vore planer, idet den oprindelig skulle have fundet sted i forrige sæson, men da måtte den aflyses på grund af sygdom. Specielt Susanne Elmark gav os en dejlig oplevelse. Men tilhørerantallet antydede, at lige dette program ikke havde kunnet lokke flertallet af medlemmerne. Og netop på den dag havde man også koncert i både Farum, Lyngby og Hørsholm.

I slutningen af oktober gæstede Gefion Strygetrioen os, med et fint program for denne ikke så hyppigt hørte instumentering. Koncerten kunne i øvrigt siden genhøres, eller høres, idet "Radio Mølleå" optog den og siden sendte den ud i æteren.

Slut på efteråret fik vi med musikere fra Storstrøms Kammerensemble. De fire musikere optrådte i grupperinger, i hvilke de fire instrumenter, violin, bratsch, fløjte og harpe, kombineredes på forskellig vis. Harpen tiltrak sig ganske naturligt stor interesse, og mange fik en hyggelig snak med Mette Franck om dette smukke instrument. Det var også dejligt at genhøre Søren Elbæk, som jo tidligere har gæstet os sammen med andre.

Det ny år blev der taget hul på med nytårskoncerten med LTSO, som det efterhånden er ved at være en tradition. Det skal ikke skjules, at der hvert år er bryderier med at få programmet på plads, men i den sidste ende er koncerten en dejlig oplevelse for mange mennesker. Det er imidlertid ikke hovedsagelig vore medlemmer, der fylder salen den dag, og det skyldes næppe, at vi desværre ikke tydeligt havde fået erindret om, at rabatten på billetprisen kun kan fås hos Mantziusgårdens billetsalg, og at dette er lukket mellem jul og nytår.

I slutningen af januar kunne man varme sig ved intensiteten i musikken leveret af Baroque Fever. Man forstår godt ar de fire musikere har ladet ordet "Fever" indgå i gruppens navn, for barokværkerne præsenteres med megen virtuositet og spilleglæde. Vi fik også forklaring på overskriften "Corelli and Friends" og blev således klogere på Corellis indflydelse på andre komponister.

Kun to uger senere havde vi besøg af den meget berømmede Paizo Kvartet. De fire unge musikere har vundet adskillige internationale konkurrencer inden for det seneste par år. Men deres appetit på konkurrencer er ikke brugt op, og netop fordi en sådan ligger foran kvartetten bad de om at måtte ændre i programmet og spille Schubert i stedet for Beethoven. Det bytte var vi bestemt ikke snydt med, og Profofievs strygekvartet satte et fint punktum på programmet . Og vi fik et par dejlige ekstranumre som efterskrift.

Ved den næste koncert var der ingen ændringer i det musikalske program. Men Jens Elvekjær var kommet ind som pianist sammen med Vilde Frang, idet hendes sædvanlige pianist ikke havde kunnet frigøres til koncerterne i Danmark. Det blev en aften, der bestemt ikke bar spor af at de to musikere ikke arbejder sammen til daglig.
Koncerten blev desværre ikke hørt af ret mange - og det skyldtes, at vi netop den eftermiddag og aften havde en heftig snestorm.

Sneen var endnu ikke væk da vi havde sæsonens sidste koncert, men den var da i det mindste ikke længere i vejen for trafikken. Blæserkvintetten Carion gav os en imponerende opvisning i, hvor medrivende musikken kan være. Kvartetten spiller altid uden noder og bruger den frigjorte energi til meget tydeligt at gøre rede for de enkelte instrumenters rolle i det musikalske samspil. Carions top-placering i sidste års kammermusik-konkurrence kan bestemt ikke undre. Også ved denne koncert var der ændringer i programmet - endda i flere omgange - og igen skyldtes det en kommende konkurrence.
Det er passende at slutte med at viderebringe Carions ros til tilhørerne - for vi ved, at musikerne generelt er meget glade for at gæste os.

Vi har ikke talt tilhørerne ved sæsonens koncerter. Men gennemgående har der været færre til de fleste koncerter end vi tidligere har været vant til. Dette er naturligvis et faktum, som vi i bestyrelsen har drøftet intenst. Har programmet ikke været tillokkende nok? Hvad kan vi gøre for at lokke medlemmer og gæster til koncerterne? Vi ved at de mange musikforeninger er væsentlige for kammermusikkens levemuligheder i Danmark, og vi finder det af betydning, at man kan opleve de fine musikere også her i vores lokalområde.

Medlemstallet har, som det vil fremgå af kassererens beretning, i år været markant lavere end i sidste sæson, fødselsdagssæsonen - hvor der til gengæld var en markant fremgang. Vi er ret præcist tilbage ved tallene fra forrige sæson. Da kommunesammenlægningen sidst på året 2004 var et hedt emne brugte vi anledningen til at invitere Søllerødborgere - og andre - til helt undtagelsesvis at tegne abonnement for den sidste halvdel af sæsonen. Det var der nogle, som benyttede sig af. De kom dog ikke fra Søllerød.

Igen i år har vi tilbudt musikskoleforældrene adgang til koncerterne med rabat, men vi har atter oplevet, at det ikke har haft nogen stor effekt. Det har dog ikke ført til en beslutning om at inddrage det gode tilbud fremover.

Under "Eventuelt" vil sløret blive løftet for planerne for næste sæson. Men nu vil jeg afslutningsvis takke resten af bestyrelsen for det gode og fornøjelige samarbejde. Efter mange års indsats har Ingrid Sofie Tuxen og Hanne Rubek Hansen besluttet at forlade bestyrelsen. Det har været en fornøjelse at dele arbejdet med jer, og vi er jer begge megen tak skyldig.

Bestyrelsen drager stor nytte af den indsats, som Andreas Rasch lægger i at holde vores hjemmeside ved lige. Vi må vist indrømme, at vi ligefrem er afhængige af Andreas's iver for sagen. Så: Hjertelig tak!!

Læs referatet af generalforsamlingen

Klik her
Foreningens medlemmer tilbydes følgende koncerter på samme vilkår som medlemmer af Mantziusgårdens venner:

Samtlige Mozarts klaversonater spillet af pianisten Alice Testrup fordelt på 4 søndagsmatinéer i 2005: 23.01- 20.02.- 20.03. samt 24.04. Alle dage kl. 15.00.

Koncert med Sjællands Symfoniorkester 15.04. 2005.
Koncertprogram og pris er endnu ikke fastlagt.

Alle koncerter foregår i Mantziusgårdens koncertsal

Johan Mantziusvej 5, Birkerød

Foreningen forbeholder sig ret til ændringer i programmet

Som altid gives disse oplysninger uden ansvar for fejl, udeladelser og manglende opdatering.